E-Devlet Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evet sayın meslektaşlarım bu yazım da sizlere e-devlet üzerinden ücretli öğretmen başvurusunun nasıl yapılacağını bizzat ekran görüntüleriyle beraber açıklayacağım. Aynı zaman da en sık karşılaşılan sorunların cevaplarını da eklemeyi tabii ki ihmal etmeyeceğim.
Ücretli öğretmenlik taşeron öğretmenlik olarak da bilinmekle birlikte sadece ek ders karşılığı cüzi bir mebla maaş alırsınız.
Öncelikle kimler ücretli öğretmenliğe başvurabilir sorusu bizlere sıkça ulaşmakta. Ücretli öğretmenliğe önlisans yani 2 yıllık ve üzeri mezun olan her aday başvurabilir. Bazı özel şartlarda okul öncesi gibi branşlarda bu şartta aranmamakta ve lise mezunlarının da başvurabildiği bilinmektedir.
Ücretli öğretmenlik başvurusunun nasıl yapılacağına geçmeden önce son olarak şunları da eklemek istiyorum. Ücretli öğretmenliğe her ne kadar e-devlet üzerinden başvurulunabilse de bu işin sadece bürokrasi tarafıdır. Özellikle büyük şehirlerde ve ihtiyacın az olduğu yerlerde siz her ne kadar e-devlet üzerinden ücretli öğretmenlik başvurusunda bulunsanız da sizlere çıkma ihtimali son derece düşüktür zira alınacak adaylar çoğunlukta okul müdürleri tarafından belirlenmekte ve ilçe memlere ona göre bildirilmektedir. Yani gerekli referanslara sahip değilseniz şansınızı daha küçük ilçelerde denemeniz size ücretli öğretmenlik çıkma ihtimalini oldukça arttıracaktır.
Şimdi gelelim ücretli öğretmenlik başvurusu işleminin nasıl yapıldığına. İster e-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra arama kısmına ücretli öğretmenlik yazıp açılan sayfaya girebilir ya da isterseniz direk olarak bu linke tıklamak suretiyle ilgili başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz. Başvuru aşaması son derece basit 2 aşamadan oluşmaktadır
İlgili linke tıkladığınız karşınıza aşağıda ki ilk aşama sayfası açılacaktır.
İlgili sayfa da gördünüz üzere doldurmanız gereken bazı sayfalar bulunmaktadır. Burada aktif dönem kısmında hangi dönem için ücretli öğretmenlik başvurusunun alındığını belirtilir ve bu dönem genellikle KPSS sınavı sonrasına denk gelir. Bunun sebebi ise başvuru esnasında var ise KPSS puanınızın belirtilmesi gerekmesidir. Sonrasında ise eğitim bilgileriniz kısmından varsa formasyonum var seçeneğini seçmelisiniz. Formasyonunuz olmaması size ücretli öğretmenlik açıkmayacağı anlamına gelmemektedir. Dediğim gibi en az önlisans mezunu olunması yeterlidir. Köy okullarında çalışmak istiyorum seçeneği seçerseniz size ücretli öğretmenlik çıkma ihtimali artacaktır. Ve köy okullarında görevlendirmeler genellikle sınıf öğretmeni şeklinde olmaktadır.
Gerekli yerleri doldurduktan sonra kaydet ve ilerle butonuna tıklıyoruz. Sonrasında ise ücretli öğretmenlik başvurusunun 2. ve son aşaması bizleri karşılıyor.
Görüldüğü üzere sistem YÖKSİS üzerinden eğitim bilgilerimizi otomatik olarak çekti. Şimdi bu aşamada ise sırasıyla önce ücretli öğretmenlik başvurusu yapmak istediğimiz il ve ilçeyi seçiyoruz. Sonrasında ise ücretli öğretmenlik yapmak istediğimiz branşı seçiyoruz. Eğer ücretli öğretmenlik başvurunuzun 2. dönemde de geçerli olmasını istiyorsanız ilgili kutucuğu işaretleyiniz. Son olarak ise varsa KPSS puanınızı seçin. KPSS puanı seçilmesi başvurunuzun dikkate alınmasında çok önemli olmasa da bir nebze de olsa etki yaratacaktır. Ve bu sayfa yı da kaydederek başvurumuzu tamamlıyoruz. (Sistem ara ara değiştirilebilmektedir eğer ekleme olmuş ise sizden farklı branşlar için de seçim yapmanızı isteyebilir bu durum da ücretli öğretmenlik yapmak isteyebileceğiniz diğer branşları da seçiniz)