eTwinning Nedir?

eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan öğretmenlere yönelik bir platformdur. Bu yazımızda sizlere genelden özele olmak suretiyle tüm detaylarını açıklayacağız.

Ayrıca unutmadan belirtmek isterim ki eTwinning projeleri artık hizmet puanı konusunda da katkı sağlamaktadır 🙂 Web sitemizden yeni hizmet puanlarıyla ilgili detaylı bilgiye de ulaşabilirsiniz.

eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan öğretmenlere yönelik bir platformdur. Son zamanlarda Milli Eğitim Müdürlüklerinden okullara eTwinning projeleri yapmaları yönünde yazılar gelmekte ve öğretmenlerde bu yazılara istinaden projeler yapmaya veya projelere katılmaya çalışmaktadırlar. Bu süreç biraz sıkıntılı şekilde başlamakta, öğretmenler tam olarak resmi yazı doğrultusunda hareket etmekte ve projeler amacına ulaşmadan sanki bir görevmiş gibi yapılmaya çalışılıp kapatılmaktadır. Öncelikle bu durumun böyle olmadığı eTwinning projelerinin gönüllülük esasına dayalı ve okul derslerimizle de entegre edebileceğimiz şekilde seildiğinde çok daha faydalı olabileceği düşünülerek katılımı sağlanmalıdır. Sorular aldığımız birçok öğretmenden eTwinning projelerini zorunluluk olarak gördüğü bu sebeplede derslerini yetiştirme kaygısı da duyduğu için öğrencileriyle proje faaliyetlerini yapıyormuş gibi yapıp fotoğrafladıklarını öğreniyoruz.

eTwinning resmi adresi burasıdır. https://www.etwinning.net/

Milli Eğitim Bakanlığı ‘nın eTwinning adresi ise burasıdır. http://etwinning.meb.gov.tr/

Sitede gezerken neredeyse her projede Türkiye ‘den bir okulunun olması, bir proje ortağı aranırken Türk öğretmenlerin hemen taarruza geçip “ben de varım” demesi de ayrıca önemlidir; öğrencilerini bu kadar farklı kültürlerle, yabancı insanlarla tanıştırma ve de ingilizceyi öğretme isteği belki de başka yerde yok. Tabi sadece ingilizce öğretmenleri değil bütün öğretmenler bu projede yer alabilmekte.

Milli Eğitim Bakanlığı ‘nın 11.08.2020 tarihi itibariyle güncel sayıları ise bu şekildedir.

Gönüllülük Esastır…


eTwinning projeleri dediğimiz gibi zorunlu değil, gönüllü bir şekilde yapılacak bir proje türü ve aynı zamanda derslerimizle de entegre edildiğinde, derslerimizi farklı yöntem ve şekillerle işleme avantajını bizlere sağlamaktadır. Nicelik değil niteliğin ön plana çıktığı bir etkinliktir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi önemli bir öğretmen topluluğu olan eTwininning sitesi www.etwinning.net şeklindedir. Milli Eğitim Bakanlığının etwinning.meb.gov.tr adresinden de projelerle ilgili bilgi almak ve il koordinatörleri listelerine ulşamak mümkün. Her işte olduğu gibi eTwinning projelerinde de eğer yapmak istiyorsanız derslerinizle entegre bir şekilde yürütebileceğiniz bir projeye öncelikle dahil olup proje nasıl yürütülüyor, derslere nasıl entegre ediliyor ve aktiviteler nasıl yapılıyor konularında bilgi saihibi olmak için bir projeye dahil olun. Dahil olduğunuz proje aktivitelerini proje kurucusunun yönergeleri doğrultusunda yaptıktan sonra bir sonraki dönem veya yıl isterseniz kendi proje fikirlerinizi hayata geçirebilirsiniz. Yabancı dil konusunda sorununuz yok ise yerel ortakların haricinde yabancı ortaklarında olduğu uluslararası bir eTwinning projesine dahil olarak proje aktivitelerini yapabilirsiniz.Yabancı ortak olacak o kendi uds den ulusal alacak sen kendi udsden sonra uds aday gösteriyor.

Projeleri yönergeler doğrultusunda tamamladıktan sonra işin bir de projelerinizin ödüllendirildiği “Kalite Etiketleri” kısmına. Hem kendinizin hemde yabancı ortağınızın UDS den ulusallak almış olması gerekmektedir akabinde UDS onları aday gösterecektir. Gelelim kalite etiketi kriterlerine.

KALİTE ETİKETLERİ İÇİN KRİTERLER

Pedagojik Yenilikçilik

quality label icon
  • proje, teması bakımından özgündür
  • çeşitli pedagojik yöntemler kullanılır
  • projeye öncülük yapanlar öğrencilerdir
  • öğrenciler ortaklarıyla etkileşime geçer ve bilgi toplama, problem çözme, araştırma, karşılaştırmalı çalışma gibi farklı metotları kullanarak işbirliği içinde çalışırlar
  • öğrenciler sanatçı, gazeteci, teknisyen, bilim insanı, aktör gibi farklı roller üstlenirler.

Müfredat ile Entegrasyon

quality label icon
  • proje, okul müfredatına ve ders programına dayanır
  • proje çalışmalarının çoğu, okul saatlerinde yapılır
  • projedenin müfredata entegrasyonu açık bir şekilde görülmektedir
  • proje çalışmaları, öğrencilerin becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmelerine imkan sağlar
  • proje bazlı pedagojik çerçeve, öğretmen tarafından açıklanmış ve belgelenmiştir.

Ortak Okullar arasında İşbirliği

quality label icon
  • İşbirliği aktiviteleri, iletişimin ötesine geçer
  • ortak okullar, ortak aktiviteleri gerçekleştirmek için birlikte çalışırlar
  • ortaklar sadece bilgiyi alanlar konumunda değildir
  • işbirlikçi aktiviteler, somut bir sonuca götürür

Teknoloji Kullanımı

quality label icon
  • teknoloji, ortaklara pedagojik hedeflerini gerçekleştirmeleri için yardım etmek amacıyla kullanılır
  • araçlar, ortaklara kendi aralarında daha iyi işbirliği yapmaları için yardımcı olur

Sonuçlar, etkileri ve dökümantasyon

Görünür sonuçlar, şunları ortaya koyar:

  • proje sonuçları, çevrimiçi olarak sunulur
  • öğrenciler, TwinSpace’e dahil edilmiştir
  • planlama – aktivite açıklamaları – değerlendirme – geri bildirim de dahil olmak üzere projenin tüm adımları, belgelenmiştir
  • projenin, projede yer alan öğrenciler ve öğretmenler üzerindeki etkisini değerlendirdiniz ve yayınladınız.

Kalite etiketini kim verir?
Her ülkedeki Ulusal Destek Servisi (UDS), okullardan gelen başvuruları Ulusal Kalite Etiketi için değerlendirir. Etiketler, yıl boyunca verilir; ancak bazı ülkelerde son başvuru tarihleri sabittir, bu nedenle ülkenizdeki son başvuru tarihleri hakkında bilgi almak için Ulusal Destek Servisi’nize danıştığınızdan emin olun. Başvurunuz kabul veya red edildiğinde; UDS’niz sizinle iletişime geçecektir.

eTwinning Platformu

eTwinning Platformu 3 bölümden oluşuyor diyebiliriz kısaca 1. bölüm siteme giriş yaptığınız, üye olduğunuz bölüm. Burada platformla ilgili genel haberler, duyuruları takip edip görebilirsiniz.

eTwinning Platformu

2. Bölüm üyelik yapıp sisteme giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak size özel kişisel sayfanız olan eTwinning Live. Facebook Profiliniz gibi düşünebilirsiniz. Bu bölümde meslektaşlarınıla arkadaş olabilir, yapılan etkinliklere katılım sağlayabilir, proje duyurularını görebilir, çeşitli konularda açılmış grupları takip edebilir, Erasmus projeleri veya diğer projeler için ortak arama ilanlarını inceleyebilir ve mesleki gelişiminiz için hizmetiçi eğitim faaliyetlerini görebilirsiniz.

eTwinning Üye Paneli

3. Bölüm ise bir projeye dahil olduğunuz da size açılacak olan, proje aktivitelerini yürütebileceğiniz proje sayfası adını verebileceğimiz Twinspace bölümü. Katıldığını projelerinizin her türlü paylaşımlarını, aktivitelerini buradan yürüteceksiniz.

eTwinning Twinspace

Son olarak bir bölüm değil ancak proje sayfalarından birini de örnek olarak göstermek istiyorum.

eTwinning Örnek Proje

Görselleri takip ettiğiniz genelden özele doğru eTwinning platformu için sizlere özet bir anlatım yapmaya çalıştım. Karışık gibi gelse de bir kaç defa girip, proje yapmaya başlayınca çok rahat geliyor. Bir sonraki eTwinning yazımızda ise eTwinning projelerinde en çok işinize yarayacak uygulamalardan bahsedeceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir