Almanya Vatandaşlık Başvurusu
Almanya Vatandaşlık Şartları
Almanya Vatandaşlık Başvurusu Avrupa’da yaşamak isteyen bir çok kişinin en çok istediği şeylerden birisidir. Almanya bu kişiler için tam bir ideal ülke denilebilir. Bunun başlıca sebeplerinin arasında ise Almanya’nın Avrupa’da ki merkezi konumu ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari gelişmişlik seviyesi örnek gösterilebilir. Biliyorsunuz ki Korona virüs zamanında bile aşıyı ilk bulan ülkelerden bir tanesi Türk kökenli bir Alman firması olmuştur. Bu ve buna benzer bir çok sebepten dolayı insanlar Alman vatandaşlığı nasıl alabileceklerini sıkça araştırmaktadır. Birazdan yazımda da bahsedeceğim bazı şartlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kan bağı sayesinde vatandaşlık almanın daha basit olduğu söylenmektedir. Yani eğer anne ya da babanız Alman vatandaşı ise kolaylıkla sonradan da vatandaşlık alabilirsiniz. Örneğin sadece babanız Alman vatandaşı ise Almanya’nın yetkilendirdiği kurumlar aracılığıyla Almanya vatandaşlığı başvurusu yapılabilir. Ancak ne anne ne de baba Alman vatandaşı değilse o durumda süreç daha farklı işlemektedir. Bu şart da kişinin ailesiyle beraber en az 8 sene boyunca Almanya’da yaşamış olması şartı aranır. Alman federal hükümeti sizden öncelikle dil yeterliliğinize dair bir belge akabinde ise sosyal düzenine uyum sağladığınız belgeleri talep edecektir. Yalnız dediğim gibi bu talepler anne ya da babanız Alman vatandaşı olmadığı durumlarda istenecektir. Ve gelelim revaçta olan bir diğer konuya. Bir Alman vatandaşıyla evlenirseniz de belirli şartları sağladıktan sonra yine Alman vatandaşı olabiliyorsunuz.
Almanya Vatandaşlık Başvurusu Formu
Alman vatandaşı olmak için olmazsa olmaz şartların başında bir çoğunuzun da tahmin edebileceği üzere dil yeterliliği gelmektedir. Almanya Cumhuriyeti dil yeterliliği konusunda azami ölçüde özen göstermektedir. Zira bunun başlıca sebebi şahsın Almanya’nın sosyal yaşamına uyum göstermesi sürecidir. Dil yeterliliğinden sonra kişilerin Almanya’ya vatandaşlık başvurusu yaparken dikkat etmesi gereken başka şeylerde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de sabıka durumudur. Kişinin önceki yaşamında herhangi bir sebepten ötürü sabıka kaydının bulunmaması gerekmektedir. Diğer bir konu ise Almanya Vatandaşlık Başvurusu Formu ile ilgilidir. Vatandaşlık başvurusu yapmak için şahısların bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Bunlardan bir tanesi de vatandaşlık başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmaktır. Tam olarak doldurulmayan formlar kabul edilmeyecektir. Ayrıca aldatıcı şekilde doldurulan formlar kabul edilmeyeceği gibi ayrıca yasal işlem de başlatılmaktadır. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesi üzerinden Almanya Vatandaşlık Başvuru Formunu bulabilirsiniz. Kişinin, bu formu düzgünce doldurduktan sonra Almanya’nın yetkili dış temsilcisine iletmesi gerekmektedir. İnternet erişimi olmayan kişiler ise bu formu temsilciliklerden temin edebilirler. Siz başvuru formunu teslim ettikten sonra temsilcilikler tarafından bu form özenle incelenecektir. Sonrasında ise incelenen bu form Federal İdari İşler Dairesi’ne gönderilir. Almanya vatandaşlık başvurusunun dışında insanların en çok merak ettiği konulardan bir diğeri ise Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu‘dur. Sizin de bildiğiniz gibi çifte vatandaşlık, bir kişinin aynı anda fazla ülkenin resmi olarak vatandaşı sayılması manasında kullanılmaktadır. Örneğin Türkiye vatandaşı olan bir kişinin gerekli şartları sağladıktan sonra Almanya vatandaşı da olabilmesi durumudur. Hatta üçüncü bir ülkenin vatandaşı bile olabilir. Çifte vatandaş olan kişiler o ülkenin vatandaşı olan normal kişilerle aynı ekonomik, siyasi ve diğer haklara sahip olacaklardır.
Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Evet şimdi gelelim bu konuya. Eminim aklınızı kurcalayan konuların başında geliyor. Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu konusu da şimdi burada açıklayacağım. Türkiye vatandaşı olan ve aynı zamanda Almanya vatandaşı olmak isteyen kişiler sıkça tarafımıza bu soruyu yönelmektedir. Öncelikli şart çifte vatandaşlık başvurusu yapacak kişinin ilgili ülkenin anayasalarına bağlı olması şarttır. Akabinde tahmin de edebileceğiniz üzere dil yeterlilik sertifikası gereklidir. Ayrıca gerekli şartları sağladıktan sonra Almanya tarafından sizlere yapılacak olan sınavların tamamında da başarılı olmanız gerekmektedir. En önemli şartların başında ise Almanya eyaletleri içerisinde 8 yıl boyunca ikamet etme şartıdır. Ayrıca resmi olarak bir işte çalışıyor ve maddi sorununun olmadığı belgelemesi gerekmektedir. Ve normal vatandaşlık başvurusunda olduğu üzere adli sicil kaydının olmaması gerekmektedir. Almanya Hükümeti tarafından istenilen tüm bu belgeleri topladıktan sonra konsolosluklara gidilerek başvuru yapılabilir. Ayrıca sonrasında konsolosluktan alınan belgelerin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Dairesi‘ne de verilmesi gerekmektedir. Çifte vatandaşlık başvurusu yapacak kişi Almanya Anayasası‘na bağlı kalacağına dair belge imzalar. Gerekli belgeleri konsolosluğa sunduktan sonra işin bekleme süreci devreye girmektedir. Bu süreç değişse de ortalama 12 haftalık bir evrak inceleme süresi başlayacaktır. Bu sürecin olumlu sonuçlanması durumunda, başvuran kişi hem Türkiye hem de Almanya vatandaşı olmaya hak kazanır.
Almanya Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler
Doğum belgesi
Son 3 aylık geriye dönük maaş bordrosu ve fotokopisi (başvuru sahibi çalışmıyor ise işsizlik parası ya da yardımı aldığına dair belge ve fotokopisi)
Evlilik cüzdanı ve üzerlerinde kayıt bulunan sayfaların birer adet fotokopisi
Daha önce boşanma olmuş ise buna ilişkin mahkeme kararları ve Almanca tercümesi
Yeterli seviyede Almanca bilgisini kanıtlayan diploma veya okul belgesi
Varsa çocukların okul karneleri
Vatandaşlığa Alınma Teminat Belgesi: Dilekçe prosedürü ve Almanca dil yeterliliği için koşullar şartlar sağlandıktan sonra ! Ülkede vatandaşlık alabilmek için Almanya’nın bireylere verdiği bir belge türüdür. Geçerlilik süresi 24 Ay [2yıl] ve gereken durumlara uzatılabilir.
Türkiye Vatandaşlığından Çıkma Belgesi: Türkçe tercümesi yapılmış olan Alman vatandaşlığına alınma belgesinin orijinali, pasaport ve nüfus cüzdanı ile beraber verilmelidir.
Alman Vatandaşlığına Alınma Belgesi. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığında ayrılma çıkma belgesinin Almanca dilinde tercümesi ile beraber verilmelidir.
Başvuru belgeleri ibraz edildikten sonra başvuru sahibi anayasaya bağlılık belge ve dökümanları şahsen imzalamalıdır. Yeterli Almanca bilgisine sahip olduğunu ispatlayan dil sertifikasını ibraz etmelidir. Başvuru sahibi yeterli Almanca bilgisinin kanıtlayan sertifikaya sahip değil ise Vatandaşlık dairesi tarafından hazırlanan sınava sınava tabi tutulur.