Öğretmen tercihleri için il tanıtımı ARTVİN

Öğretmenlerin tercih dönemlerinde illeri tanıyabilmesi adına yazılarımız devam etmektedir. Tüm illeri listesi için lütfen ÖĞRETMEN İL TERCİHİ TANITIM ana sayfamıza tıklayarak ziyaret ediniz.

ARTVİN

Artvin ili

Artvin gerçekten çok pahalı bir şehir. Düz yeri yok diyebiliriz. Bu yüzden de ulaşım çok zor. Pazarcılık yok, sebze-meyveyi marketten tedarik etmek çok pahalıya geliyor. Tekstil ürünleri kaliteli değil ve pahalı. Ev kiraları yüksek, yazları çok sıcak ve nemli. Arhavi-hopa sahilde fakat sarhoşu kaçakcısı boldur. Şehir olarak güzel fakat tercih için cazip olduğunu sanmıyorum.

O halde biraz da ilçelerden bahsedelim.

Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa sahil kesimi. Kemalpaşa sınırda yeni ilçe oldu. Borcka merkezle Hopa arasında fena değil.

Şavsat ve Murgul çok küçük ve imkanları kısıtlı.

Hopa da kiralar çok yüksek.

Artvin’in genel olarak artı ve eksi yönlerini de yazarak yazımı tamamlayayım.

Artıları: Arabası olanlar için Artvin Merkez nispeten hele de yeşili ve dağları seviyorsanız yaşanabilir. İnsanı saygılıdır. Zaten memur şehridir. Suç oranlarının düşüklüğüyle, temiz hava olmasıyla Bayburt, Ardahan ve Burdur ile yarışır. Rize 150 km civarında bir mesafededir. Alkol içenler için Hopa ilçesinde alkollu mekanlar boldur. Zaten Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa ismi yüzünden ve eğitim seviyesi yüksek olması yüzünden Artvin zihinlerde olumlu bir intiba yaratır.

Eksileri: Bence imkanlardan bağımsız söylüyorum coğrafi konumu nedeniyle VİLAYET olmaması gereken hatta tüm evlerin binaların sökülüp daha iyi bir yere yerleştirilmesi gereken 4 şehirden biridir. Diğerleri (Gümüşhane, Bitlis, Hakkari) Neden mi böyle söylüyorum, Şehir nehir kenarından dağın tepesine doğru tek şeritli yollardan S harfi yapa yapa (egedeki menderesleri bilenler bilir) menderes çize çize virajlı ve dik bir şekilde tırmandığınız yerdir. Şehirde Çoruh nehri kıyısındaki 500 metrekarelik bir Üniversite alanı dışında yürümek neredeyse tabiri caizse haram kılınmıştır. Şehrin en yukarısı olan Orköy mahallesinden Çoruh nehrine inmek 30 dk çıkmak ise 2 saat. Şehir Merkezinden 15 km uzaktaki Kafkasör yaylası süperdir. Ancak arabanız yoksa ve iyi bir şoför değilseniz gitmeyin. Kaldı ki Artvin Merkez e iyi bir şoför değilseniz hiç gelmeyin. Alacağınız araba muhakkak otomatik vites veya yokuş kalkış desteği olsun. Artvin‘den Hopa 1 saat sürer ancak yolun yarısını yani Borçkaya olan kısmını çok iyi manevra yapma becerileriniz olmalı ki gidesiniz. Çok virajlı. Bol kusmalı yollardır. Şavşat‘ın doğası meşhurdur. Ancak Artvin Şavşat yolu Türkiye’de görüp görebileceğiniz en kötü en riskli en güzel manzaralı ancak en gidilmemesi gereken yoludur. Heyelan riski yüzde 100 dür. Yol dardır. Virajlıdır. “İyi şoför olamayan insan Artvin de evinde oturur” derdi Artvinli bir esnaf arkadaşım. Ancak en kötüye gelmedik. Şehrin diğer 80 şehirden daha kötü tek özelliği, ev YOK. bildiğin ev yok. 3 ay gezip de ev bulamayan ARTVİNLİ ESNAF arkadaşlarım var. Bakın yerli ESNAF diyorum. 60 metrekare + sobalı ev mi buldunuz? hemen girmek zorundasınız. Şehir dağlık olduğu için imar alanı yok. Gümüşhane de aynı kaderi paylaşıyor. Ayrıca şehirde Havalimanı yok. En yakın havalimanı Erzurum dur ki Erzurumlu arkadaşlarım varsa bilirler, Tortum ilçesinden çıktıktan sonra Artvin dağlarına doğru akıl almaz kuş uçmaz kervan geçmez virajlara dağlara çıkarsınız. Artvin pişmanlıktır. İnsanı ve esnafı her ne kadar çok iyi kalpli olsalar da.

ÖNEMLİ NOT: Artvin‘e atanacak olacak arkadaşlara hayati öneme haiz bir uyarı yapmak istiyorum. Aman yollara dikkat edelim. Hopa‘dan Borçka‘ya tünel açılması süper oldu ancak Borçka‘dan Artvin‘e, Artvin‘den Yusufeli‘ne kadar olan yolda herhangi bir kazada hayatta kalma olasılığı çok düşük. Lütfen çok dikkatli olalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir